Çene, yüz ile boyun arasındaki önemli bir bağlantı noktasıdır. Sadece estetik görüntü ile değil ağız fonksiyonlarının gerçekleştirilmesi açısından da önemlidir. Burun bölgesinde sağlanmaya çalışılan orantısal uyum çene için de geçerlidir. Yüz profili oluşumu için burun ve çene önemli iki noktadır.
Çene estetiği (Ortognatik cerrahi), diş diziliminden kaynaklı bozuklukların giderilmesi için yapılan bir işlemdir. Çene estetiklerinde en önemli neden; diş yapısı bozukluğu, ağız bölgesinin tam açılıp kapanması ve çenenin bütününü ilgilendirir olmasıdır.
Tüm çenenin gelişimini etkileyen durumlar; mikrognati, retrognati, prognatizm olabilir.
Mikrognati: Küçük çene oluşumudur. Alt çene kemiğinde büyüme ve gelişimin duraklamasına bağlı olarak oluşabilir.
Retrognati: Arka yerleşimli boyutlarda değişikliklerin olmadığı alt çene yapısını belirtir.
Prognatizm: Alt çenenin üst çeneye oranla daha önde olduğu durumları kapsar. Çene ucunda değil çenenin bütününde bir bozukluk oluşumu vardır.
Çene ameliyatı, çene törpüleme, çene protez ameliyatı, çene yağ enjeksiyonu ameliyatı gibi işlemler de gerçekleştirilebilir.
Çene protez ameliyatları; çene yapısı küçük olan kalıcı ve iyi bir şekillendirme isteyen hastalar için uygundur. Çene protezleri genellikle, çene ucuna ya da çene köşelerine kadar uzanan yan bölgelere eklenir. Çene protezleri, ağız içinden yapılan kesiler yardımı le çene kemiğine monte edilir.
Çene estetiği ameliyatları, çenenin geri çekilmesi ya da ileri alınması için uygulanabilir. Çene büyütme işlemlerinde, protez kullanımının yetersiz kaldığı noktalarda cerrahi işlemlerle çene ileri alınabilir. Çenenin ileri alınabilmesi için çene ucu kemiği kesilerek alt parça ileri alınır ve vidalanarak işlem gerçekleştirilir.
Çenenin geri alınması işleminde değerlendirilmesi gereken en önemli nokta, alt dişler ve üst dişlerin uyumudur. Çene yapısı normal ise çene ucu hafif törpülenerek işlem gerçekleştirilir. Daha büyük operasyon gereken çene yapılarında ise çene ucu kesilerek cerrahi işlemlerle geri alınır.
Alt dişlerin üst dişlerden daha ileride olması durumunda, kemik yapının da dişlerle beraber geri alınması gerekir. Ortodonti uzmanı ile uygulanması ve planlanması gereken bir operasyondur.
Çene estetiği ameliyatlarından sonraki iyileşme süreci yapılan operasyona göre değişkenlik gösterir. Çene protezi, yağ enjeksiyonu, çenenin ileri ya da geri alınması işlemleri sonrasında iyileşme daha hızlıdır. Çene bölgesinde oluşacak olan şişlikler için çene bandajı 2-3 gün kullanılmalıdır. Çene operasyonları ağız içinden yapılan kesiler ile gerçekleştiği için ağız bakımı son derece önemlidir. İlk 1 hafta sonrasında iş yaşamına dönülebilir. Kemik ve diş yapıları ile ilgili düzeltmelerin yapıldığı çene estetiği ameliyatlarında iyileşme süreci daha uzundur.
Çene estetiği fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.