Burun, yüzün tam ortasında yer alması sebebiyle herhangi bir şekil bozukluğunda insanların dikkatini çok çekiyor. Kişinin sosyal yaşamını da önemli ölçüde etkilemektedir. Yüz bölgesinde yer alan estetik problemler kişinin özgüvenini önemli ölçüde düşürür. Burun üzerindeki şekil bozukluklarının giderilmesi için insanlar ameliyatlara başvururlar. Burun ameliyatı sayesinde burundaki şekil bozukluğu da giderilmiş olur. Burun kırılması, septum eğriliği vb. burunda oluşan fiziksel problemlerin giderilmesinde de önemli rol oynuyor.
Burun ameliyat İstanbul lokasyonunda burundaki şekil bozukluğunu gideren birçok klinik bulunuyor. Yurtdışından pek çok kişi İstanbul’a burun ameliyatı olmak için geliyor. İstanbul burun başta olmak üzere pek çok estetik ameliyatın merkezi haline gelmiştir.
Günümüzde en çok yapılan estetik ameliyatların başında burun gelmektedir. Türkiye, genetik ve ırk özellerine bağlı olarak geniş ve kemerli burna sahip hasta portföyünden oluşmaktadır. Ondan dolayı İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de en çok yapılan estetik ameliyatların başında burun gelmektedir. Burun ameliyatı denildiğinde insanlar tek burnun büyütülmesi ve küçültülmesi şeklinde algılıyorlar. Fakat nu çok yanlış bir kavramdır. Çünkü burun ameliyatı şu etmenlerden dolayı da gerçekleşmektedir;
“Burun ameliyatı nedir”; yukarıda belirttiğimiz gibi açık ve kapalı olarak yapılmaktadır. Rinoplasti şeklinde de ifade edilen burun ameliyatı, burnun şekillendirilmesini sağlayan bir uygulamadır. Burun şeklinden şikayetçi olanların başvurduğu bir yöntemdir. Kaza sonucunda burunda oluşan deformeleri yok etmek adına ameliyat yöntemine başvurulmaktadır. Burun ameliyatının ardından kişi dilediği gibi bir burna sahip olur.
Burun ameliyatı, nefes alma problemi yaşayanlar tarafından da yaptırılmaktadır. Solunum güçlüğü çeken insanlar sağlıklı nefes alabilmek için burunlarını ameliyat ettirirler. Bazı hastaların hem burun şekli hem de nazal septumu düzeltilmektedir. Septum, burun boşluğunu ikiye ayırmaktadır. Bu yapılar; kemik ile kıkırdak yapının düzeltilmesini ifade etmektedir.
“Burun ameliyatı avantajları nelerdir” noktasında öncelikle nefes alma problemlerini ortadan kaldırması geliyor. Ameliyat sayesinde burun doğal yollarla nefes almaya başlar. Göz zevkini bozan eğrilikler ameliyatla kapatılır. Aynı zamanda burun içerisindeki hava yolları da kapatılır. Hava pasajı düzeltilerek kişinin burun fizyolojisi de düzeltilmiş oluyor. Burun ameliyatı ile kişi kokuyu iyi almaya başlar. Böylelikle hem yaşam kalitesinin yükselmesi hem de sosyal açıdan kişinin avantajına olur. Kişi aynada kendiyle barışır. Aynaya baktığında burnundaki şekil bozukluğu giderildiği için kişi mutlu olur. Burun ameliyatının kişiye sağladığı katkılar çok büyüktür. Burun şekli güzelleştiği için özgüveni gelişir. Doğal antidepresan olarak da düşünülebilir.
Doğru nefes almasına bağlı olarak fiziksel performansı da üste çıkar. Kişi doğru nefes alma teknikleri uyguladıkça sportif performansını da daima yükseltir.
Horlama gibi kişinin hem kendini hem de çevresini olumsuz etkileyen durumlar ortadan kalkar. Burnun tıkanması, horlamaya yol açar. Horlama önemli bir sosyal sorun olarak da isimlendirilebilir. Fonksiyonel burun ameliyatı sonucunda horlama problemi de tamamen ortadan kaldırılır. Burundaki şekil bozuklukları kişiyi bedensel ve ruhsal olmak üzere iki şekilde etkilemektedir. Şekil bozukluğu olan burunda nefes almakta çok zordur. Onun için hasta gece devamlı uyanarak sabah uyandığında uykusunu tam alamamış olur. Böyle olumsuz durumlarla baş etmek adına burun ameliyatının çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Burun ameliyatı, üst solunuma bağlı enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasında da çok etkilidir.
Üst solunum yolları enfeksiyonlarını azaltmasından dolayı kış aylarında kişi, daha az grip olur. Burnun tıkanmasını engellediği için nefes alma olayı da çok kolaylaşır. Burun ameliyatının diğer avantajıysa, kişiyi güzel sese kavuşturmasıdır. Burun tıkanması sorunu bazı kişilerde doğuştan görülmektedir. “Genizden konuşma” şeklinde de ifade edilen durum, insanları çok yormaktadır. Ağzın nefes alması, nemlenmeyen ve ısıtılmayan hava ses tellerinin de tahriş olmasına sebep olur. O nedenle konuşma farklılıkları gibi pek çok sorunda ortaya çıkar. Burun ameliyatıyla birlikte burnun pasajı açılır. Kişinin ses problemleri de ortadan kaldırılmış olur. Kalp ve damar sağlığı açısından da doktor tarafından burun ameliyatı yapılması uygun görülebilir. Burun ameliyatı, kilo dengeleme noktasında da çok etkilidir. Orta kulak ve sinüzit rahatsızlıklarında direnç oluşturur. Sinüsler; burnun bittiği, orta kulaktaki geniz arkasında ve burun içindeki bölümlerde açılmaktadırlar.
Burun ameliyatı ile ilgili bilinmesi gerekenler noktasında öncelikle burna yeni şekil verilmesi gelmektedir. Burun ameliyatında bir taraftan burnun şekli değiştirilirken diğer yandan da yüz ile uyum sağlamasına önem verilmektedir. Burun görünümüyle birlikte fonksiyonel özellikleriyle de dikkat çekmeye başlar. Burun ameliyatıyla kişinin tüm yüz hatları güzel bir görünüme kavuşur. Burun ameliyatında önce ve sonraki iyileşme süreci çok önem teşkil etmektedir.
Burun ameliyatı yaptırmaya karar veren bir kişi öncelikle kendini psikolojik ve fiziksel açıdan hazırlaması gerekiyor. Rinoplasti şeklinde ifade edilen burun ameliyatında burnun tamamen değişmesi hedeflenmektedir. O nedenle bu ameliyat öncesinde hastanın çok detaylı düşünmesi gerekiyor. Burun ameliyatı öncesinde doktorlar hastaya aşağıda sıraladığımız yöntemleri önermektedir;
Burun ameliyatı, ortalama 1 ile 2 saat arasında sürmektedir. Ameliyatın arkasından ilk 2 gün hasta için çok zor geçmektedir. Fakat ağrılı bir süreç olmadığını söyleyebiliriz. Burun ameliyatının arkasından kişide mide bulantısı görülebiliyor. Ağızdan nefes almak, uyumayı zorlaştırmaktadır. Burun ameliyatının ardından ilk hafta geçtikten sonra burnun temel yapısı ortaya çıkmış oluyor. Hastanın yüz çevresinde şişlik oluyor. Fakat simetrik olmasıyla bağlantılı olarak bu durum çok da kişiyi rahatsız etmemektedir.
Burun ameliyatından iki hafta geçince morluklar yavaş yavaş yok olmaya başlıyor. İlerleyen süreçlerdeyse morluk ve şişlikler tamamen ortadan kalkmaya başlıyor. Burun ameliyatından 2 hafta sonra kişi işine yeniden dönebilir. Burun ameliyatının arkasından 3. Hafta geçtikten sonra hasta normal egzersiz yapmaya başlıyor. Bu süreçten sonra aktivite seviyesini yavaş yavaş yükseltebilirsiniz. Yalnız çok tempolu egzersiz yapabilmek için 1 ay beklemeniz gerekiyor. Burun ameliyatının üzerinden 1 ay geçtikten sonra ağır egzersizler çok rahat yapabilirsiniz. Ameliyattan 2 ay sonra kişi daha iyi görünmeye başlayacak. 2 ayın sonunda burun kemerindeki şişlik gitmiş oluyor. Burun ucu çok az uyuşuk şekilde görülebilir. Bu durum sizi kesinlikle korkutmasın. Çünkü burun ameliyatı da tüm ameliyat türleri gibi uzun soluklu iyileşme gösterir. Burun ameliyatından 1 sene geçtikten sonra şişlikler tamamen ortadan kalkar. Cerrahi yara izlerinin tamamını ortadan gitmiş olur. Hasta istediği güzel buruna 1 sene sonunda ulaşır. Burun ameliyatı ile ilgili diğer önemli bilgileri şöyle sıralayabiliriz;
“Burun ameliyatı nasıl yapılır” konusunda öncelikle birkaç noktaya bakılır. O noktaları şöyle belirtebiliriz;
Yukarıdaki burunla ilgili problemlerde hastaya çok değişik teknikler uygulanabiliyor. Burun ameliyatları estetik açıdan olduğunda doktorlar genellikle genel anestezi yöntemine başvururlar. Ameliyatın süresi hem uygulamanın tekniğine hem de içeriğine göre değişmektedir. Ortalama olarak burun ameliyatları, 1.5 ile 2.5 saat sürer. Burun ameliyatı önceden geçirenlerde süre daha çok uzaktadır. Burun ameliyatının uzun sürdüğü diğer kişileriyse şöyle sıralayabiliriz;
Burun estetik ameliyatlarının genel amacı, kişiyi istediği buruna kavuşturmaktır. Bu ameliyat yönteminde; burundaki kıkırdak ve kemik yapılara değişik teknikler uygulayıp onu kişinin istediği şekilde şekillendirmektir. Buruna şekil verilmesinin ardından mukoza ile cilt yeniden yerine yerleştirilir. Burun ameliyatı estetik anlamda olduğunda özel durumların haricinde kişinin burnunu kaplayan cilt üzerine direkt müdahale edilmemektedir.
Burun ameliyatı teknikleri, burnun hem iç hem de dışındaki sorunlara müdahalede bulunmak için geliştirilmiştir.
Kapalı rinoplasti ve açık rinoplasti şeklinde burun ameliyatı yaklaşım şeklinden oluşturulmuştur. İki burun ameliyatı arasında teknik bakımdan fark vardır. Açık burun ameliyatında, burnun ucuna ufak kesi atılır. Böylelikle burun cildi kaldırılmış olur. Kapalı burun ameliyatındaysa tek burun içerisine kesi atılır. Bahsettiğimiz yöntem görüş açısı dar şekilde gerçekleşir. Burun ameliyatlarındaki açık ve kapalı yaklaşımların terminolojisini şöyle sıralayabiliriz;
Burun ucunda çok belirgin olan şekil bozukluklarını, asimetrisini, gidermek için açık rinoplastiden yararlanılır. Önceden burun ameliyatı olan ve estetik burun ameliyatıyla burundaki perde yani septumun eğikliğini düzeltmek uygulanan bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Kişinin burnunda ciddi şekilde eğiklik ve burun ucundaki problem direkt açık rinoplastinin uygulanmasını gerektirmektedir. Açık rinoplasti; iki burun deliğinin arasından cilt bölmesi bulunan alandan orta kısma yatay şekilde kesi atılır. Kesinin atılmasının arkasından ameliyata başlanır. Burun derisi bahsettiğimiz yöntemle kaldırılıp ardından hem burnun sırtını hem de ucunu meydana getiren kemik ile kıkırdak yapılar ortaya çıkartılır. Açık rinoplastide direkt görüş hakim olduğunu söyleyebiliriz. Açık rinoplasti esnasında doktor gerek gördüğü yerlere kıkırdak destekler yerleştirmektedir. Bu kıkırdak destekler dikişlerle daha sonra sabitlenir. Burun içinde yer alan perde düzeltilir. Ayrıca burun içerisindeki perdenin sabitlenmesi de gerekiyor. Bahsettiğimi bu yöntemin arkasından simetride sağlanmış oluyor. Ameliyatın arkasından burun ve burun ucunun şekli değişir. Burun ucunda düşme gibi sorunlar giderilir. Burun içerisindeki perde(septum) kayması riskinin de minimuma indirildiğini söyleyebiliriz. Açık rinoplasti yöntemiyle, burun ucuna atılan kesi doğru dikiş yöntemleriyle kapatılır. Hastanın burnu ortalama 2 ay sonra fark edilir derecede düzelme kaydeder.
Burun sırtında yer alan çıkıntının redüksiyon tekniğine benzer şekilde çıkartılmasıyla değil de bütünlüğünün korunması adına uygulanan yöntemdir. Burun içi, yer değiştirme yöntemiyle düzeltilir. Kapalı ve açık rinoplasti olarak bahsettiğimiz yöntem uygulanmaktadır. Burun üzerinde çıkıntılı kısımda bulunan kıkırdak ve kemikler istenilen sayıda çıkartılır. Akabinde çıkıntı içeriye bastırılıp hastanın burun profili düzeltilmiş olur. Koruyucu rinoplasti yöntemi ilk kez 1940’lı dönemlerde uygulanmıştır. O zamanlar tıp dünyasının ve tekniklerin gelişmemesinden kaynaklı olarak koruyucu rinoplasti yöntemi uygulanmamaya başlamıştır. Teknolojinin tıp dünyasında gelişmesi ve anatomik çalışmalar, koruyucu rinoplastinin tekrar uygulanmasını sağlamıştır. Koruyucu rinoplasti; aşağı bırakma yani “letdown” ile bastırma “push down” şeklinde günümüzde uygulanıyor. İleri derecede olan değişimlerde “let down”, hafif dereceli değişimlerdeyse “push down” uygulanmaktadır. Burun sırtının doğallığının korunması, bölgenin onarılmasını sağlıyor. Koruyucu rinoplasti herkese uygulanan bir yöntem değildir. Burun sırtı asimetrisi çok olmayan ve burnun sırtına dek uzanmış eğiklikler yoksa açık rinoplasti uygulanır. Aynı zamanda kıkırdak yapı üzerinde kemer olan ve önceden cerrahi operasyon geçirmemiş olanlara koruyucu rinoplasti yapılır.
Burun Ameliyatı İstanbul lokasyonunda tiprinoplasti tekniği de uygulanmaktadır. Kapalı ve açık rinoplasti olarak tiprinoplasti yapılmaktadır.
Tiprinoplasti ameliyatı esnasında burundaki kemik yapılarına kesinlikle müdahale yapılmaz. Bu yöntemde sadece kıkırdak yapı uç bölümündeki şekil bozuklukları yok edilir. Tiprinoplasti yöntemi, genel olarak açık yöntemle yapılmaktadır. Tiprinoplasti yönteminde;
Tiprinoplasti yönteminin ardından kişinin göz çevresinde çok şişme ile renk değişikliği durumları olmaz. O nedenle kemik yapılara kesinlikle müdahale edilmemektedir. Burun üzerine sadece bandaj uygulanır. Bandaj ortalama 1 hafta hastanın burnunda kalır. Hasta tiprinoplasti yönteminden hemen sonra eski yaşantısına geri dönmektedir.
Redüksiyon Rinoplasti; estetik burun ameliyatlarında çok kullanılmaktadır. Redüksiyon; “küçültme” ve “azaltma” anlamlarında kullanılmaktadır. Redüksiyon, burun sırtında yer alan çıkıntılara farklı farklı teknoloji ve tekniklerin uygulanmasını temel alıyor. Burun sırtında çıkartma işlemi gerçekleştikten sonra buruna estetik görünüm kazandırılır. Doğal görünüm bakımından da çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Burun kemiklerinin yeniden şekillendirilmesinde, kıkırdak geçiş kısmındaki zayıflığın doğru tekniklerle düzeltilmesinde rol oynuyor. Onarım yerince yapılmadığı takdirde hastanın burnunda iyileşme esnasında hem fonksiyonel hem de estetik problemlere yol açar.
Burnun kemik yapılarını şekillendirmek için piezoelektrik yöntemi uygulanmaktadır. Piezoelektrik yöntemi, günümüzde burun ameliyatlarında en çok kullanılan yöntemdir. Piezoelektrik aletler, kemik dokuların üzerinde mikro titreşimler yöntemleriyle şekillendirilir. Ayrıca kesme gibi işlemlerde yapılmaktadır. Burundaki kesilen kemiklerin hızlıca iyileşmesi için ve dokularda hasar olmaması bakımından da bu yöntemin çok avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Burun ameliyatı için mutlaka alanında uzman bir doktordan yardım almanız gerekiyor. Burun insanın tam yüzünde en belirgin alanda olduğu için oraya yapılacak cerrahi müdahale de çok önem arz ediyor. Burun ameliyatının başarılı olup olmaması tamamen doktor becerisine bağlıdır. Doktorun kaç burun estetik ameliyatına girdiği özellikle çok iyi incelenmelidir. Bunun yanında doktorun daha önce yaptığı çalışmalara da bakmanız gerekiyor. Doktorla ameliyat öncesinde beklentilerinizi mutlaka paylaşınız. O beklentiler doğrultusunda doktorunuz burun estetiği ameliyatı yapar. Tam anlamıyla güvendiğiniz doktorla iletişime geçip ameliyatı yaptırmanız sizin için daha iyi olacaktır. Burun ameliyatını gerçekleştiren doktorunuzun sizin isteklerinizi tam anlamıyla karşılaması çok önemlidir.