• info@esteaura.com Terrace Fulya, İstanbul
  • +90 530 442 60 99

Ben Aldırma

Benler doğuştan ya da sonradan oluşabilirler. Çok çeşitli tipleri olup zararsız lezyonlardır. Bazı çeşitleri ise deri tümörleri ile karışabilme riski olması ya da gelecekte deri kanserine dönüşebilme nedeniyle mutlaka işin ehli olan bir plastik cerrahi hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. Benlerin kötü bir hastalığa dönüşmemesi için ya da istemediğimiz bir deri kanseriyle karşılaşılmaması için ben aldırma işleminin mutlaka yapılması gerekmektedir. Benlerle ilgili bilinmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Bunları anlayabilmek için sizdede bu konuyla ilgili bazı küçük ip uçları verebiliriz. Şöyle ki; benin 0.5 cmden büyük olması kenarlarının düzensiz olması eğer koyu renkli bir ben ise rengin koyu ve açık renk içeriyor olması, sınırlarının düzensiz olması son zamanlarda normale göre büyüme eğilimine girmiş olması, sayısal olarak fazlaca olması gibi dikkat edilmesi gereken parametreler olarak değerlendirilebilir.

​Genel anlamda benler dört nedenden ötürü çıkabilir. 

1si tanı amaçlıdır. Bu işlemde ben çıkartılıp patolojik olarak mikroskop altındaki muayenesiyle ne tür bir ben olduğu teşhis edilir. 2. ise tedavi amaçlıdır. Kötü bir ben olduğunu Ya da kötüleşme eğilimi olduğunu düşündüğümüz benleri çıkartarak hem tedavi hemde tanı amaçlı başvurduğumuz bir yöntemdir. 3. konfor amaçlıdır. Erkeklerde yüzde traş bölgesinde Ya da gömlek yakalarının kemer bölgesinde, bayanlardaysa sütyen bölgesi kolye veya traş bölgelerinde travmatize olmaya açık benlerin alınmasıdır. 4. estetik amaçlı ben alımlarıdır. Gerek yüzde gerek vücutta görsel amaçlı estetik açıdan rahatsız edici bazı benlerin alınmasıdır.

​Benler lokal anestezi altında ameliyathane koşulları gerektirmeden lezyonun derinliğine göre dikişli ya da dikişsiz bir şekilde tedavi edilebilir. Dondurularak ve yakılarak tedavi edilen benler patolojik açıdan değerlendirilemeyeceği için ve oluşturacakları iz açısından daha kötü bir görüntüye neden olabilir. Bu nedenle böyle lezyonu olan hastaların bu işin cerrahisini yapan bir plastik cerrahi tarafından muayene edilerek yapılacak işlem en doğru şekilde planlanıp uygulanabilir.

Ben Aldırma Operasyonu

Her insanın vücudunda bulunan doğuştan veya genetik olarak oluşmuş olan benler, kişi vücudundaki sayısı değişir. Aslına bakılacak olursa fiziksel görünüm dışında kişiye bir zararı yoktur. Bazı kişiler benlerden rahatsızlık duyabilir. Bu yüzden ben alım tedavisine başvururlar. Ben herkeste bulunabilecek bir durum olduğu gibi tedavisi de mümkündür. Ben alım işlemi yapılmadan önce benin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı araştırılması gerekir. Bu yüzden alanında uzman bir doktora başvurarak, benin alınıp alınmayacağı teşhisi konulmalıdır. Ben alım işlemi genel olarak 10-15 dakika süren ve lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. İlgili bölge uyuşturularak yapılır. İşlemden 1 hafta sonra işlem yapılmış bölgede kabuklanmalar olur. Yaranın iyileşme süreci de antibiyotik içeren kremler kullanılarak hızlandırılır. Bu süreç içerisinde ben zamanla küçük hale gelerek gözle görülmeyecek derecede kaybolup ince çizgi haline gelir.

Ben aldırma işleminde en önemli unsur kanser riski taşıyıp taşımamasıdır. Eğer kanser riski taşıyorsa benin alınmaması gerekir. Eğer kanser riski taşımıyorsa, yakılarak ve buharlaştırma işlemi yapılarak benlerden kurtulmak mümkündür. Ben alımından sonra belli aralıklarla kontroller yapılarak tedavi süreci gözetim altına alınır. Unutulmaması gereken bir durum olarak, yapılacak işlemi bir uzman kişinin yapmasında fayda vardır. Bilinçsiz ve yanlış işlemlerle yapılan alımlar yanlış sonuçlara varabilir. Bu da hem kişiyi hem de doktoru zor durumda bırakabilir.

Ben Çeşitleri ve Ben Aldırma Yöntemleri

Deri üzerinde bulunan parçalar olarak bilinen benlerin birçok çeşidi bulunur. Kalıtsal veya sonradan ortaya çıkan deri üzerinde bulunan parçalardır. Benler 2 şekilde incelenir.

  1. Et benleri
  2. Leke Benleri

Et benleri; yumuşak tarzda olup ten rengi, siyah renk ve kahverengi renkte olan yumuşak dokuya sahip yapıdadırlar. Ele gelebilen; genelde yumuşak veya şekilsiz tarzdadırlar.

Leke benleri ise; siyah, kahverengi renkte olup, büyüklü küçüklü şekildedir. Bu benler leke şeklinde olduğu için elle hissedilebilen bir durum değildir.

Ben Aldırma Operasyonunda Ben Çeşitleri

  • Basit Tip Ben
  • Mavi ben
  • Dermal Sellüer Ben
  • Ota nevus ben
  • Displasik ben
  • Juvenil melanom
  • Displasik Nevus ben
  • Mongol Lekesi
  • Akkiz ben
  • Nevus Spilus Ben
  • Birleşik (Kompound) Ben

Ben Aldırma ameliyatı yapılırken birçok farklı yöntem kullanılır.

  • Elektkoter Yöntemi
  • Krioretapi
  • Ben Ameliyatı
  • Radyo Frekans Yöntemi
  • Lazer Yöntemi

Ben aldırma işlemlerinde en sık kullanılan yöntemler, Lazer ve radyo frekans yöntemidir. Ben tedavisinde uygulanan bu yöntemler arasındaki farklara bakılacak olursa;

Lazer Tedavisi:

En sık kullanılan ve doktorlar tarafından önerilen bir yöntemdir. Lazer ile yakma işlemi uygulanır. Bu yöntemde hiç iz kalmaz. Aynı gün içerisinde gündelik işlere devam edilebilir. İşlemden sonra işlem yapılan bölge bir sargı bezi ile korumaya alınır. 1 hafta sonra kontrol edilmelidir.

Radyo Frekans:

Bu işlemde fazlasıyla tercih edilen bir yöntemdir. Bu uygulamanın temeli buharlaşma yöntemiyle yapılmasıdır. İyileşme süreci yaklaşık olarak 1-2 haftayı bulabilir.

Kanser Eğilimli Benler:

Benler vücuda fiziksel görüntü dışında bir zararı olmaz. Ama bazı benler kanser riski taşıyabilir. Aynı zamanda (Malign Melonom) olarak da bilinir. Kanserli benler bir uzmana danışmadan aldırılmamalıdır. Bir benin kanser riski taşıdığının belirtileri;

  • İlgili bende kanama olabilir
  • Çapları 5mm’nin üzerinde büyüklüktedir.
  • Genellikle koyu kahverengi renktedirler
  • Kanserli ben riski taşıyan benler, normal benlere göre daha büyük ve koyu renktedirler.
  • İlgili benin orta kısmında benek şeklinde noktalar olabilir.

Benlere biyopsi yapılarak kontrol edilmesi gerekir. Aksi takdirde yaşamı etkileyen bir durum olabilir. İşlem yapılmadan önce doğru yollar izlenmelidir. Bilinçsiz bir şekilde ben aldırmak kişiye ciddi zararlar verebilir.

Kanserleşme Eğilimi Olan Benler:

Benler zamanla kanserleşme eğilimine sahip olabilir. Erken teşhis ile bu durumun önüne geçmek de mümkün olacaktır. Benlerde görülen farklılıklar, kanserleşme riski olduğu belirtileri arasındadır. Kanserleşme riski taşıyan benler: Güneş etkisi, genetik sebepler, doğum sonrası oluşmuş benler olarak bilinir. Benleri yakından inceleyerek risk taşıyıp taşımadığı kolaylık anlaşılabilir. Eğer bir ben kanser riski taşıyorsa büyüklük açısından 5mm’den daha büyüktür. Renk bakımından ise daha koyu renge sahiptirler. Kanser riski taşıyan bene sahip kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır: Uzman bir doktora başvurarak benlerin biyopsisi alınarak tedavi süreci başlatılır. Ve belirli aralıklarla ben gözlem altına alınır. Bu kişiler hayatları boyunca güneşten korunmaları gerekir. Kişiler gerekli önlemleri alırsa hiçbir sorunla karşılaşmayacaktır.