Yaş ilerledikçe yüz bölgesinde olduğu gibi boyun derisinde de bollaşma ve sarkma oluşur. Böylece boyunla çene arasındaki açı kaybolur. Çok fazla kilo alıp verenlerde, alt çenesi küçük ve geride olan kişilerde boyun altındaki deride daha erken yaşlarda bollaşma oluşur. Kilolu kişilerde ise deri bollaşmasına çene altında halk ağzı ile gıdı dediğimiz bölgede yağlanma da eklenir. Bu tür durumlarda kişilere boyun germe estetiği uygulanır.
Kişinin yaşı ilerledikçe yüz bölgesinde kırışıklık olduğu gibi boyun bölgesinde de kırışma ve sarkmalar görülebilir. Bu yüzden boyun germe ameliyatına gerek duyulur. Sadece yaşa bağlı olmayan bu durum hızlı kilo alıp vermeden de kaynaklanabilir. Bu ameliyatı, boyun bölgesinde deformasyon yaşayan kişiler, boyunda kırışıklık, sarkma ve form kaybı yaşayan kişiler, boyun bölgesinde sarkmış tükürük bezi olan kişiler yaptırabilir.
Boyun germe ameliyatı aslında estetik ameliyatı olarak da geçmektedir. Yüz germe ameliyatı ile boyun germe ameliyatı hemen hemen aynı işlemlerdir. Eğer yüz bölgesinde de bu sorunlar varsa (sarkma, kırışıklı vs…) beraber yapılan operasyon daha etkili olacaktır. Boyun germe çeşitleri olarak: Cerrahi boyun germe, ameliyatsız örümcek ağı estetiği, Ultherapy, Hyalüronik asit içerikli mezoterapi, secret uygulamaları olarak sıralanabilir. Boyun germe ameliyatı genellikle 55 yaş üzerindeki kişilere uygulanır.
Cerrahi Boyun Germe: Genel anestezi olarak yapılabilen işlemde, kulakların ön kısmından başlayarak kulak arkasına ve saç kısmına doğru çene çizgisine kesi işlemi yapılır. Böylelikle sarkan ve formunu kaybeden kas yapısı gerginleştirilerek, fazlalık olan yağ ve deri dokuları alınarak yeniden şekillendirme yapılır ve dikilir. Hastanın durumuna bağlı olarak 1 gün boyunca hastanede kalması gerekebilir. Örümcek Ağı Estetiği ile boyun germe işleminde ise oldukça etkili ve olumlu geri dönüşler alınır. Bu işlem ameliyatsız olarak uygulanır. Kişinin boyun bölgesinde bulunan kusur derecesine bağlı olarak cilt alt dokusuna ince uçlu iğne vasıtasıyla yerleştirme yapılır. Buna bağlı olarak cilt gerilir ve uygulanan bölge zamanla form kazanmaya başlar. İşlem sonrasında günlük yaşantıya devam edilir.
Boyun Germe Ameliyatı öncesinde kişiden bir takım kan tetkikleri, akciğer filmi ve kalp grafiği istenir. Bu sonuçlar anestezi doktoru tarafından operasyon için engel bir durum olup olmadığı incelenir. Boyun germe ameliyatı klasik yüz germe ameliyatına benzer bir şekilde yapılır. Eğer engel bir durum yoksa ameliyat için uygun gün ve saat belirlenir. Kişinin kulak önünden kulak memesine kadar uzanan, oradan da kulak arkasında dönen bir kesi işlemi yapılır. Bu sayede yüz ve boyun derisi serbestleştirilerek mimik kaslarını belirten, yüzün yumuşak dokusu dikişler sayesinde yukarı doğru asılır. Bu bölümde bulunan deri fazlalığı çıkartılarak kulak önünde ve arkasında bulunan kesiğe dikilir. Çene altında bulunan fazlalık bölgeye gıdı ismi verilir. İşlem esnasında bu bölge de alınarak boyun bölgesinin dikine bantlar yerleştirilerek çene bölgesinden yaklaşık 3-4 santimlik yatay bir kesi şeklinde yapıştırılır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyat oldukça kapsamlı bir ameliyattır. Yüzün diğer kısımlarına da müdahale edildiği için 5-7 saat aralığında gerçekleştirilebilir.
Ameliyat öncesinde kanamaya sebebiyet verecek veya arttıracak ilaçlardan uzak durulması gerekir. Eğer sigara kullanan biriyseniz, ameliyattan yaklaşık 3-4 hafta önce sigaradan uzak durulması gerekir. Ameliyattan sonra 1 ay boyunca saçlar boyanamayacağı için, ameliyattan en az 1 hafta önce saçlar boyanabilir. Saçların uzun olması pansumanları gizlemek açısından uygun bir durum olacaktır.
Boyun germe ameliyatı oldukça kolay bir işlem olarak görünse de ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durumlara dikkat edilmediği takdirde bazı sorunlar çıkabilir. Ameliyat sonrasında doktor bazı öneriler verecektir. Bu önerileri uygulayarak hem iyileşme sürecini hızlandıracak hem de daha ağrısız bir süreç geçirmeye fayda sağlayacaktır.