Burun estetiği ameliyatı ile ilgili bilinmesi gerekenler, konusu günümüzde çok popüler bir konu haline gelmiştir.
Burun, yüz bölgesinin odak noktası olarak bilinmektedir. O nedenle burunda oluşan şekil bozuklukları hemen fark edilir. Burundaki şekil bozukluğu, estetik açıdan kötü görünüme sebep olur. İnsana özgüvenini kaybettiren sebepler arasında yer almaktadır. Bu yüzden burun estetiği ameliyatı bir gerekliliktir. Burundaki şekil bozukluğu giderildiğinde kişi daha iyi nefes alıp vermeye başlar. Bunun yanında ortaya çıkan estetik görünümden dolayı özgüveni yerine gelir.
“Burun estetiği ameliyatı nedir” sorusunu şöyle açıklayabiliriz: Burnun şeklini bozan kıkırdak ve kemiklerin düzeltilmesini sağlayan plastik cerrahi operasyon. Burun estetiği; rinoplasti ve nazoplasti şeklinde isimlendirilmektedir. Burun şekil bozukluğu, doğuştan olabildiği gibi sonradan kişinin kaza gibi durumlar geçirmesiyle de ortaya çıkabiliyor. Burun estetiği ameliyatı yaptırılma nedenleri kişiden kişiye değişiyor. Bazı kişiler, burnun şeklinden görsel anlamda rahatsız olduklarından estetik ameliyat yaptırıyorlar. Bazılarıysa solunum bozukluğu sıkıntısı yaşadıkları için bu yönteme başvuruyorlar. Burun estetiği ameliyatının amaçları;
· Burun yeniden şekillenebilir,
· Burnun bir kısmının şekli değiştirilebilir,
· Şekil bozuklukları yok edilebilir şeklinde sıralayabiliriz.
Plastik cerrahi uzmanı, ilk olarak kişinin burun dokularının ameliyata uygunluğunu muayeneyle kontrol eder. Muayene sonrasında burun estetiği yapılmalı mı yapılmamalı mı sorusuna net cevap vermiş olur. Burun vücuttaki en hassas bölgeler arasında yer alıyor. Kılcal damarların en yoğun olduğu yer olması dışında yüzde direkt fark edildiği için operasyonu yapacak kişinin profesyonel olması gerekiyor. Burun estetik ameliyatı hem erkeklerde hem de kadınlarda uygulanabiliyor. Komplike operasyon olarak nitelendirebileceğimiz burun estetik ameliyatı, tam sonucu 6-12 ay içerisinde göstermektedir. Burun estetik ameliyatı sonrasında şeklin tam tam oturması;
“Burun ucu estetik ameliyatı nedir”;
Burnun estetik durmasını etkileyen en önemli faktör, burun ucu olduğunu söyleyebiliriz. Burun estetiği ameliyatı, ucundan kaynaklı olarak da yapılabiliyor.
Burun ucu estetik ameliyatlarında, burnun kemikleri olduğu gibi kalır. Burun ucu ameliyatları sadece kıkırdak ve yumuşak doku üzerinde yapılmaktadır. Burun ucu ameliyatıyla rinoplastiği karşılaştırdığımızda; burnun uç kısmında yapılan cerrahi operasyonlar daha kolaydır.
“Burun estetik ameliyatı neden yapılır” sorusunu; kozmetik ve fonksiyonel olmak üzere iki sebepten dolayı yapıldığını söyleyebiliriz. Burunda doğumsal faktörlerden ya da sonradan gelişen şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu şekil bozukluğu kişinin nefes alıp vermesini önemli ölçüde etkileyebilir. Kişide solunum sıkıntısı ortaya çıkaran şekil bozuklukları estetik açıdan çok rahatsız edici olabilir. Aynı zamanda burnun içinde olan, dışarıdan asla fark edilmeyen şekil bozuklukları da kişi için büyük problem yaratır.
Burun estetik ameliyatının yapılmasını gerektiren bazı nedenler vardır. O nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
Rinoplasti; kişisel tercihler ya da sağlık problemlerinden dolayı yapılmaktadır. Burun estetik ameliyatı, burun yapısında bazı değişiklikleri gerçekleştirmektedir. Burun yapısında ortaya çıkan değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz;
Burun kıkırdağı gelişmeyen birine rinoplasti sadece kozmetik sebeplerden dolayı yapılmaz. Kozmetik sebeplerden dolayı rinoplasti yapılacaksa bir kişiye, burun kıkırdağı gelişmiş mi gelişmemiş mi ona bakılır. Kız çocuklarının burun kıkırdak gelişimi 15 yaştır. Erkeklerin burun kıkırdak gelişimiyse, uzun sürebiliyor. Yaşı küçük kişilere rinoplasti ameliyatının yapılabilmesi için nefes almada problem yaşaması ancak gerekiyor.
“Burun estetik ameliyatı kimlere yapılmaz” sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz:
Kan pıhtılaşması bazı kişilerde önemli sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Rinoplasti olacak kişilerde kan pıhtılaşması varsa, bazı doktor ameliyatı direkt iptal edebiliyor. Kan pıhtılaşması rahatsızlığı olan bir kişiye rinoplasti yapılacaksa uzman bir doktora başvurulması mutlaka gerekiyor. Doktor ameliyattan önce hastasıyla görüşerek kan pıhtılaşması, morluk ya da aşırı kanama problemlerinin olup olmadığını araştırır. Aynı zamanda herhangi bir vitamin kullanıp kullanmadığını da araştırır. Rinoplastinin arkasından burun kanaması bazı hastalarda çok olur. Hatta rinoplatide en çok karşılaşılan komplikasyon olarak da burun kanamasını ifade edebiliriz. Kan pıhtılaşması olan kişilerde, rinoplasti arkasından burun kanaması çok görülür. Belirttiğimiz bu türde rahatsızlık geçirenlere; anjiografik veya endoskopik yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerle, kanama olan damarlara müdahale edilir.
Obstrüktif uyku apnesi problemi yaşayan kişinin uyurken solunum yolları tıkanır. Ayrıca uyku sırasında nefesin kesilmesi de obstrüktif uyku apnesi belirtisidir. Obstrüktif uyku apnesi olan kişilerde rinoplasti ameliyatı çok problemli geçebiliyor. Hekim bu tür kişilere rinoplasti ameliyatı yapacaksa, çok dikkatli olması gerekiyor. Bu hastalara zorunlu olarak rinoplasti yapılacaksa, çıkması muhtemel sorunların riskini en aza indirmek için CPAP cihazlarından yararlanılır. CPAP cihazlar hastanın solunumunu desteklemekte görevlidirler.
Beden dismorfik bozukluğu tam olarak psikiyatrik problemleri ifade eden bir durumdur. Beden dismorfik bozukluk teşhisi koyulan kişiler, kişi görüntüsüyle alakalı olarak çok önyargılıdır. Beden dismorfik bozukluk yüzünden kişinin yaşam kalitesi düşer. Kişi sosyalleşemez, intihar etmeye meyillidir ve depresyona kolayca girebilir. Bu tarz problemli olan kişiler, kolay kolay yapılan estetiği beğenmezler. O nedenle hekim rinoplasti yapmadan önce kişinin ruh sağlığıyla ilgili değerlendirmeyi mutlaka yapması gerekiyor.
“Burun estetiği Ameliyatı nasıl yapılır” kısmına geçmeden önce bazı noktaların araştırılması gerekiyor. Burun estetiği ameliyatı yapılmadan önce doktor hastanın ameliyata uygun olup olmadığına karar verir. Doktor ilk olarak hastayı muayene eder sonrasında ona bazı sorular sorar. Daha sonra doktor hastanın ameliyata uygun olup olmadığıyla ilgili görüşlerini açıklar. Doktor ameliyatı onaylarsa hasta beklentilerini, rahatsızlıklarını belirtir. Özetle; kişi ameliyattan beklentilerini açıkça ifade etmelidir. Nasıl bir burna kavuşmak istediğini net bir şekilde doktora açıklamalıdır.
Doktor burun estetiği ameliyatı yapmadan önce mutlaka hastanın;
Burun estetik ameliyatları çoğunlukla hemofili hastalığı olan kişilere yapılmamaktadır. Çünkü bu hastalık aşırı kanama yapabiliyor. Doktor hastanın burun dış ve iç yapılarını inceler. Burun derisi de burun estetik ameliyatı öncesi yapılan fiziki muayeneler arasında yer alıyor. Biyokimyasal laboratuvar tetkikleri ile kan tahlilleri de burun estetik ameliyatının uygulanıp uygulanmayacağı konusunda doktora önemli yol göstericidir. Doktor hastanın ameliyatına karar verdiyse, onun burnunun fotoğraflarını çeşitli açılardan çeker. Ameliyat öncesi çekilen fotoğraflar, sonrasındaki beklentiler için çok önemlidir. Aynı zamanda hekim fotoğraflar doğrultusunda operasyonda nasıl bir yol izleyeceğini belirler. Yalnız hasta Aspirin, İbufen yani non steroid antiinflamatuar ilaçlar kullanıyorsa bunları operasyondan 2 hafta önce bırakmalıdır. Aynı şekilde operasyon sona erdikten sonra 2 hafta daha bu ilaçları kullanmaması gerekiyor. Bahsettiğimiz ilaçlar, kan pıhtılaşması problemini ortaya çıkarmaktadır. Kan pıhtılaşması, kanamayı artırdığı için çok problemli bir durumdur. Ameliyat esnasında ve sonrasında yaşamı tehlikeye atacak durumların yaşanmaması adına doktorun kullandığınız ilaçlardan mutlaka haberi olması gerekiyor. Ameliyatın başarılı geçmesini ve sonrasında birtakım problemler çıkaracak diğer bir etkense, sigara içilmesidir. Sigara, iyileşme sürecini önemli ölçüde engellemektedir. Dokulardaki kanı ve oksijeni azaltarak ameliyatın problemli geçmesine neden olur.
Burun estetik ameliyatlarında, genel anestezi daha çok kullanılmaktadır. Fakat ameliyat küçük işlemlerden oluşuyorsa, o zaman hekim lokal anestezi yöntemini kullanır.
Burun estetik ameliyatları yaklaşık 2 saat sürmektedir. Burun estetik ameliyatları 2 çeşittir. Bunları kapalı rinoplasti ve açık rinoplasti şeklinde ifade edebiliriz. Kapalı rinoplasti yönteminde, ameliyat kesisi burun deliklerinde görülmeyecek şekildedir. Kapalı rinoplatide iyileşme süresi çok az olduğunu söyleyebiliriz. Ameliyatın arkasından burunda kesinlikle dikiş izi görülmez. Kapalı rinoplasti için burundaki şekil bozukluklarının çok az olması gerekiyor. Açık rinoplasti yöntemindeyse, burun deliklerinin arasından ufak kesi oluşturulur. Oluşturulan kesi, doktorun görüş açısını da genişletmektedir. Açık rinoplasti; burunda çok büyük şekil bozuklukları olduğunda yapılmaktadır. Açık rinoplasti yönteminde hastanın iyileşme süresi çok uzun olur. Aynı zamanda hastada morluk başta olmak üzere ödemler de oluşur.
“Burun estetik ameliyatı ne zaman yapılmalıdır”; sorusu ameliyattan istenilen sonucu almak açısından çok önemlidir. Burun estetik ameliyatları; burnun şeklini düzeltme adına uygulandığı için yaş konusu burada çok önemlidir. Burun estetik ameliyatı için kişinin belirli yaşı geçmesi gerekiyor. Kız çocukları 16 yaşına bastıktan sonra bu ameliyatı olabilirler. Çünkü burun kıkırdak yapılarının şekil alması kızlarda 16 yaşı bulabiliyor. Erkek çocuklarınsa, kıkırdak yapıları 18 yaşında tam anlamıyla şekillenmeye başlıyor. Erkek çocuklarda 18 yaşından sonra burun estetik ameliyatı olabilirler.
Küçük yaşlardaki çocukların burun ameliyatı olması için çok ciddi problemler yaşamaları gerekiyor. Örneğin, aşırı düzeyde nefes alma problemi yaşayan çocuklara cerrahi operasyon uygulanabilir. Yalnız bu ameliyatta bazı hususlara çok dikkat edilir. Burundaki kemikleşme noktaları koruma altına alınır ve ameliyatta onlara kesinlikle dokunulmaz. Nefes almayı engelleyen kıkırdak dokularda oluşmuş olan eğrilikler düzeltilir. Bahsettiğimiz bu işlemler tamamen hekim zorunlu kaldığında yapılır. Çocuğun nefes alma problemleri ilaç vs. gibi yöntemlerle düzeltilemediğinde ameliyattan yararlanılır.
Burun estetiği ameliyat öncesi ve sonrası bakım çok önemlidir. Burun estetik ameliyatı öncesi ve sonrasında yapılması gereken bakımları şöyle sıralayabiliriz;
Burun estetik ameliyatı sonrasında dikişlerin alınması hemen gerçekleşmez. Burun ameliyatı gerçekleştirilirken hastaya tampon takılır. Tamponun ne zaman alınacağını ameliyatı yapan doktor belirler. Doktor kontrolü dışında tampon kesinlikle çıkartılmamalıdır. Tampon boğazda ağrı ve yanma yapabiliyor. O nedenle hastalar tamponu çıkarma konusunda aceleci davranabiliyorlar. Burun ameliyatı sonrasında hastaya ağrı kesici verilir. Ameliyatın arkasından burunda tıkanıklık birkaç gün daha devam edebiliyor. Burun ameliyatından sonra burnun tıkanması gayet normal bir durumdur. Ayrıca ameliyatın arkasından plastikten yapılmış atel alçıda burna koyuluyor. Alçı, ameliyattan 1 hafta sonra alınmaktadır.
Burun ameliyatı olanlar birkaç gün yüzlerindeki morluk ve şişliklerle mücadele edebilirler. Morlukların ve şişliklerin hemen geçmesi için ilk gün soğuk kompleks uygulanması gerekiyor. Kesinlikle ameliyattan sonra baş öne eğilmemelidir. Yatılan yerin yüksek olması ödemi azaltmaktadır. Doktorun reçete ettiği ilaçlar eksiksiz kullanılmalıdır. Ameliyatın ardından bazı anormal durumlar görülebiliyor. Özellikle ağız ve burundan kırmızı kan gelmesi hafife alınacak bir durum asla değildir. Burnun kızarması, ısının artması, kötü şekilde kokan akıntılar ve burun ucunun mor renkten siyaha dönüşmesi de tehlikeli bir durumdur. Bu saydıklarımızın yanı sıra 37.5 derece yüksek ateşte kişi için tehlike oluşturabiliyor. Baş ağrısı, kanama, kötü koku gibi durumlarda hemen doktora gitmelisiniz.
“Burun iyileşme süresi ne kadardır” sorusunu, hastanın geçirdiği operasyonun büyüklüğüne göre cevaplamamız gerekiyor. Burun estetik ameliyatı olan bir hasta, operasyonun arkasından 6 saat içinde ayağa kalkıp dolaşabiliyor. Eğer kusma ve bulantı olmazsa aynı zamanda 6 saatin sonunda yemek yemeğe de başlayabilir. Hastanın ameliyattan sonra taburcu olup olmaması durumuna göre değişiyor. Bazı hastaların 1 gün gözlem altında tutulması gerekebiliyor. Gözlem sürecinden sonra hasta taburcu olur.
Ameliyattan 1 ay sonra kişinin yüzünde oluşan ödemler tamamen giderilebiliyor. Burun ameliyatında hedeflenen şekle 6 ile 12 ay sonunda ulaşılır. 1 yıl boyunca hastada sabahları kaybolan ödemler görülebilir. Ayrıca yukarıda tamponlardan bahsetmiştik. Tamponlar burun iyileşme süresinde çok etkilidir. Tampon alındıktan sonra burun içindeki yaralar yaklaşık 4 hafta içinde iyileşmektedir. Yaralar iyileşirken bir taraftan da burnunuzun içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Okyonus spreyleri kabuklanmaları geçirme noktasında önemli rol oynamaktadır. Burun estetiği sonrası sümkürme işlemini 4 hafta yapmayınız. Tamponların alınmasından sonra burun içerisinde oluşabilecek yapışıklıkların engellenmesi gerekiyor. Ameliyattan sonra kabukların temizlenmesi, yaraların iyileştirilmesi adına pansumana hafta bir gitmelisiniz. Özellikle tamponların alınmasıyla birlikte bakım süreciyle ilgili doktorunuzdan tam bilgi alınız. Doktorunuzun verdiği bilgiler doğrultusunda hareket ederseniz burnunuzun iyileşmesi ve şekil alması daha kısa sürede gerçekleşebilir.