• info@esteaura.com Terrace Fulya, İstanbul
  • +90 530 442 60 99
hizmet

Burun Kaldırma Ameliyatı

  • 19 Şubat 2021
  • Yazar: Esteaura .

Burun kaldırma ameliyatı, burun ucunun kaldırılması amacıyla yapılan ameliyattır. Genel olarak burun küçültme ameliyatlarına göre daha kolay yapılır. Bu işlem kemeri olmayan ve burun ucu düşük olan ya da burun ucu çok geniş olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Burun Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Burun kaldırma ameliyatı sırasında, burnun anatomik yapısında değişiklik yapılmaz. Sadece burun ucuna müdahale yapılır. Burun ucu ameliyatı kapalı rhinoplasti tekniği ile yapılır. Bu teknikte kesi dışarıdan değil burnun içinden atılır. Burun ucunuzu oluşturan yumuşak kıkırdak yapı, bazen dolgu da kullanılarak yeniden şekillendirilir. Lokal ya da genel anestezi kullanılabilir. İşlem yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında sürer. Eğer hastaya genel anestezi verilmişse hastanede kalma süresi değişebilir fakat genellikle herhangi bir sorun yoksa hasta aynı gün taburcu edilir.

Tampon ancak gerekli görülürse takılır. Günümüzde kullanılan tamponlar delikli silikon splint şeklindedir, böylece geçmişte kullanılan tamponlar gibi nefes almayı zorlaştırmaz ve burun içine yapışmadığı için çıkarırken de hasta acı hissetmez.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi

Burnun anatomik yapısında değişiklik olmadığı için burun kaldırma ameliyatı iyileşme dönemi, diğer burun ameliyatlarına göre daha hızlı olur. Ameliyattan sonra bir gün hastanede kalınması önerilir. İlk dört saatte su içilmesi ise önerilmez. Ameliyattan sonraki 4 ila 7 gün içinde dinlenmek yerinde olacaktır. Bu süreçte doktor tarafından verilen ilaçların, eksiksiz ve zamanı atlanmadan kullanılması gerekir.

Genel burun ameliyatlarına göre burun kaldırma ameliyatlarında daha az olsa da, yine de morluk ve şişlik olması normaldir. İlk hafta başı yüksekte tutmak, aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak morluk ve şişliklerin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardım eder. Bunun için yatış pozisyonundayken yüksek bir yastık kullanılması önerilir. Genellikle birinci haftadan sonra tamponlar alınır ve üçüncü haftadan sonra hasta normal yaşamına devam edebilir.

Burun Ucu Düşmesi 

Burun ameliyatlarından sonra burun ucunun düşmesi bu ameliyatlarla ilgili bilinen en yaygın korkudur. Her ne kadar birçok insan böyle bir riskten bahsetse de, günümüzde kullanılan teknikler sayesinde artık ameliyat sonrası burun ucunun düşmesiyle çok nadir karşılaşılmaktadır. Geçmişte burun ucu düşüklüğü ile karşılaşılmasının nedeni, burnu şekillendirme amacıyla çok fazla kıkırdak dokunun alınmasıydı. Oysa kıkırdak doku burnun adeta çatısı gibidir ve özellikle burun ucunun kalkık görünmesinde bu çatı çok önemlidir. Yeni geliştirilen yöntemler sayesinde bu sorunla çok çok nadir karşılaşılmaktadır. Bu yüzden aslında ameliyat sonrası burun ucu düşmesine şehir efsanesi demek yanlış olmaz.

Burnum Ameliyata Uygun Mudur?

Burun kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Bu değişkenler her insanda farklıdır. Kemik gelişimini tamamlamış ve anestezi almasının önünde engel olmayan herkes burun ameliyatı yaptırabilir. Ameliyatın zor ya da kolay olmasını, kıkırdak, kemik, deri ve hastanın istediği burun şekli belirler. Örneğin burun derisi ince ise, yapılan en ufak bir hata bile çok belli olacaktır. Tam aksine çok kalın ise bu kez de yapılan değişiklikler pek fark edilmeyebilir. Bu tamamen hastaya ve hekime bağlıdır ve bu yüzden tecrübeli bir hekim tercih etmek önemlidir.

Burun kaldırma ameliyatı kapalı rhinoplasti yöntemi ile yapıldığı için diğer ameliyatlardan çok daha hızlıdır ve iyileşme süreci de daha kolay atlatılır. Burun estetiği fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.