Karın germe ameliyatı sonrası süreç, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuzun talimatlarına uymak ve düzenli kontrol randevularına gitmek, sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesinde kritik öneme sahiptir. Ameliyat sonrası dönemde sabırlı olmak ve vücudunuzun iyileşme sürecine saygı duymak önemlidir.
Karın germe ameliyatından sonra ortalama 4 ila 5 saat sonra doktorunuzun da uygun görmesiyle ve başka birinin de destek olması koşuluyla yürüyebilirsiniz.
Ayrıca ameliyattan sonraki günde başka birinden herhangi bir yardım almadan yürümenize izin verilmektedir.
Yapılan yürüyüş sırasında ameliyatın yapıldığı bölgede acı ve ağrı hissedilebilmektedir. Bu durum dikişlerinizden kaynaklı olduğu için korkmanıza gerek yoktur.
Hastanede kalış süresince hissedilen acı ve ağrının çok fazla olması halinde hemşireyi çağırarak sizlere doktorunuzun yazdığı ağrıkesiciyi vermesini isteyebilirsiniz.
Ameliyatın yapıldığı bölgedeki kanın vücuttan atılmasını sağlamak ve ameliyat bölgesinin sterilliğini kontrol altında tutmak için operasyon sırasında hastaya dren takılmaktadır.
Dren rahatsızlık vermeyecek kadar küçüktür ve yuvarlak bir tüpe benzemektedir.
Karın germe ameliyatı sonrasında dren 1 ila 3 gün içerisinde çıkarılmaktadır. Fakat bu tarih, doktorunuz uygun gördüğü gün sayısı ile değişiklik gösterebilmektedir.
Ameliyat edilen bölgenin istendiği gibi şekil alabilmesi için hastaların özel yapılmış korse kullanması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Korsenin gün içinde mümkün kalınmadıkça çıkarılmayarak kullanılması gerekmektedir.
Karın germe ameliyatı sonrası süreç içerisinde giyilmek için özel alınmış korse en az 30 gün boyunca kullanılmalıdır. Ortalama 30 gün kullanılacak olan korse sayesinde ameliyatın başarı oranı çok daha fazla artacaktır.
Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde ilk 7 gün dikişlerde tamamen kaynama meydana gelmemektedir. Fakat genelde hastaların banyo yapmasına ortalama 3. günden sonra izin verilmektedir. Kişinin kendi tercihi olarak 3. günden sonra banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Karın germe ameliyatı sonrası süreç içerisinde hayat kalitesi biraz kısıtlanacaktır. Karında hissedilen sıkılığa alışma süreci de bu süreye eklenince yaklaşık olarak 2 aylık bir süreçte işe geri dönebilmek mümkündür.
Fakat fiziki güç gerektiren ve ağır yükler altında çalışan karın germe ameliyatı olmuş hastanın işine başlaması 2 aylık bir süreçten daha uzun sürebilmektedir.
Karın germe ameliyatı sonrası süreç içerisinde hastalar, yapılan ameliyattan dolayı bir daha kilo almayacaklarına inanıyor olabilmektedir. Eğer hastalar, düzenli bir beslenme ve fiziksel aktiviteli hayat sürerlerse ameliyat ile yapılan düzeltme uzun süre varlığını koruyacaktır.
Yağlı, fastfood ve şekerli yiyeceklerin tüketilmesinin aşırıya kaçırıldığı takdirde vücuttaki yağ oranı artacak ve karın bölgesinde tekrar sarkmalar meydana gelecektir.
Karın germe ameliyatı bir diğer adıyla Abdominiplasti ameliyatı karın kaslarının zayıflığına göre yapılmaktadır. Karnında deformasyon az ve toplanması daha kolay olan deri sarkığı için doktor tercihen mini karın germe ameliyatı da uygulayabilmektedir.
Mini karın germe ameliyatın da atılan dikişler estetik dikiş olduğu takdir de dikişleri almaya gerek olmamaktadır. Fakat dikişlerin alınması gerekiyorsa bu işlem ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra yapılmaktadır.
Tam karın germe ameliyatı geçirmiş bir kişi ise doktorunun uyarılarına kulak vermelidir. Çünkü dikişlerin açılma yapmaması için söylenilen uyarılar çok fazla önem arz etmektedir.
Aksi takdirde dikişler de açılma veya patlama meydana gelerek kanama olmasına yol açabilmektedir.
Doktorun belirlediği pansuman tarihine dikkat edilmeli ve doktor izin vermeden yaraya su değmemesi için duş alınmamalıdır.
Tam karın germe ameliyatında da herhangi bir sorun gelişmediği takdirde dikişler 7-10 gün içinde alınmaktadır. Ayrıca karın içinde bulunan dikişler estetik dikiş olarak atıldığı için o dikişler kendi kendine erimektedir.
Ayrıca hastalar, karın bölgesine atılan dikişlerin 2 veya 3 ayda geçmesini beklemektedir. Ne yazık ki bu beklenti gerçekleşmeyecektir.
2.ve 3. Ayda dikişlerin rengi yaklaşık 9. aya kadar hafif solacaktır. 9. aydan sonra ise iz kalmaya devam edecek fakat gözükmeyecektir. Çünkü atılan dikişler iç çamaşırı veya bikinin altında kalmaktadır.
Dikişlerin çabuk iyileşmesi için ameliyat edilen bölgenin temiz tutulması önem arz etmektedir. Aksi takdirde dikiş yarası iltihaplanarak daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.
Karın germe ameliyatı sonrasında değiştirilecek hayat ve beslenme düzeniyle yapılmış olan işlemin uzun süre etki göstermesi mümkündür. Sağlıklı yiyecekler tüketilmesi ve aktif bir yaşam sürülmesi karın germe ameliyat sonrası süreç için çok önemlidir.
Karın germe ameliyatı sonrasında hastaların ameliyat edilen yerdeki dikişlere zarar gelmemesi için ve karınlarında hissettikleri sıkılaşmanın zarar görmemesi için yatış pozisyonuna dikkat edilmesi gerekilmektedir.
Hastaların yattıkları yerde sırt üstü yatmaları yerine bacakları daha açık halde cenin pozisyonunda yatmaları önerilmektedir. Ayrıca hastaların yatakta kontrollü dönmesi de gerekmektedir.
Bir diğer hususta ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin daha kısa sürmesi ve verilen anestezinin vücuttan atılmasıyla ilgilidir. Hasta bol su içerek ve lifli meyveler tüketerek vücut sağlığını korumalıdır.
Karın germe ameliyatı olmuş bir kişinin sonrasında hamile kalması doktor kontrolünde genellikle normal olarak kabul edilmektedir. Kişinin hamile kalmasında bir sorun yoktur ancak hamilelik karın bölgesinde kasları ve yağ kütlesini tekrar deformasyona uğratacaktır.
Hamile kalmak gibi planı olan bir kişinin hamileliğini karın germe ameliyatı öncesinde planlaması ameliyattan alınacak verim için önem arz etmektedir.
Kısmi karın germe ameliyatı tam karın germe ameliyatına göre genelde daha kısa sürede iyileşmektedir. Fakat hastanın bünyesine göre bu da değişiklik gösterebilir.
Örneğin hissedilen ağrı ve acı daha az olabileceği gibi dikiş izlerinin iyileşme süresi daha uzun olabilmektedir.